Diyaliz Ünitesi

   Diyaliz Ünitesi Hemodiyaliz, Periton Diyalizi, Transplantasyon Polikliniği bölümlerinden oluşmaktadır. Ünitede sorumlu dahil 11 hemşire ve 4 personel görev almaktadır.

HEMODİYALİZ BÖLÜMÜ

   Hemodiyaliz ünitesinde şu an 110 kronik hasta izlenmekte olup; 13 yatak, 3 hasta koltuğu ile  hizmet vermektedir. İki yatak hepatit B, bir yatak ise hepatit C hastaları için kullanılmaktadır. Hastalar haftanın 6 günü diyalize alınmakta olup, günde 3 seans yapılmaktadır. Her seans 4 saat sürmektedir. Bunun yanı sıra klinikte tedavi gören ve hastanenin diğer birimlerinde yatan diyaliz hastalarına 4. seans açılmaktadır. Bu seanslar 4 saatlik veya daha uzun sürebilmektedir.

   Hemodiyaliz hastalarının: aylık takipleri, ilaçları, tedavileri, komplikasyon, alerji vb. diğer sorunları ile hemşire tarafından takip edilmektedir.

 

PERİTON DİYALİZİ BÖLÜMÜ

   Periton Diyalizinde şu an 65 kronik hasta takip edilmektedir. Periton Diyalizi Ünitesi’nde, periton diyalizi hastalarının aylık tetkik ve tedavileri yapılmaktadır.

   Periton diyalizi hemşiresi tarafından yeni periton katateri takılan hastalara periton diyalizinin yapılışı pansumanı, oluşabilecek komplikasyonlar ve periton diyalizi ile ilgili eğitim verilmektedir. Acil şikâyetle (kateter delinmesi, kateter tıkanıklığı gibi) gelen periton hastalarına gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Ayrıca, diyalize başlama kararı alınan hastalara periton diyalizi ya da hemodiyaliz işlemi ile ilgili bilgi verilmekte; hasta için uygun olan diyaliz seçeneklerinden birini tercih etmesine yardımcı olunmaktadır.

RENAL TRANSPLANTASYON POLİKLİNİĞİ

   Hastanemize başvuran böbrek yetmezliği tanısı alan hastalar, ulusal organ bekleme listesine alınmaktadır. Hasta renal transplantasyon için başvurduğunda öncelikle vericilerden eliza ve kan grubu tahlilleri alınır. Test sonuçlarında sorunu olmayan vericilere daha ayrıntılı tetkikler (EKO, EKG, USG, Doku Grubu, Sintigrafi, Akciğer, Genetik tarama, HLA Doku tiplendirmesi v.s) uygulanır.  Vericilere 24 saatlik tansiyon aleti bağlanır. Bunun sonuçları da takip edilerek hasta dosyalarına işlenir. Hastalar hazırlık için gerekli olan diğer branşlara (Psikiyatri, Diş Hekimliği, Radyoloji, Nükleer Tıp, Kardiyoloji v.s) gönderilir. Alıcı ve vericilerden Cross match kanları alınır.

   Hastaya nakil yapıldıktan sonra taburculuk eğitiminde, kontrollere geliş sıklığı, enfeksiyondan korunma, verilen ilaçları nasıl alacağı vb. konular anlatılmaktadır. Hastanın herhangi bir problemi olduğunda kontrol tarihlerini beklemeden gelebileceği söylenmekte; renal transplantasyon hastaları kontrole geldiğinde değişen tedavileri anlatılmakta ve hastanın ihtiyaç duyduğu konular hakkında bilgi verilmekte, hastanın tekrar geleceği kontrol günü belirlenmektedir.

   Transplantasyon polikliniğinde, şu an 103 hastanın takibi yapılmaktadır. Bunlardan 40 tanesi hastanemizde nakil yapılmış olan hastalardır.