Aferez Ünitesi

  Aferez Ünitesi Hematoloji Kliniği’ne bağlı olarak 12 saat sürekli açık olup, 24 saat 2 hemşire 2 teknisyen hizmet vermektedir. Ünitemizde 4 adet sedye yatak ve 1 adet normal yatak bulunmaktadır.

  Aferez, tam kanın donör veya hastadan alınarak, kompenentlerine göre ayrılması, istenen kompenentin tutularak geri kalan kısımlarının hastaya geri verilmesi işlemidir. Aferez işlemleri ünitemizde, gelişen teknolojiye paralel olarak bilgisayarlı otomatik cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

  Aferez Ünitesinde; Plazmaferez, Lipit Aferezi, Lökoferez, Eritrosit Exhange, Eritrosit Deplation, Donör Gronülosit Aferezi, IgG Aferezi, DLİ Aferezi, Hasta Trombosit Aferezi, Allojenik Periferik Kök Hücre Toplama İşlemi, Otolog Periferik Kök Hücre Toplama İşlemi, Toplanan Kök Hücrenin Cryoprezervasyonu ve Dondurulması gibi işlemler yapılmaktadır.

  Yapılan işlemlerde randevulu olarak sadece Lipit Aferezi işlemi yapılmaktadır. Diğer işlemler için 24 saat acil hizmet verilmektedir. İşlemler ünitede yapılabildiği gibi, yatan hastalarda yatak başında, yoğun bakımlarda ve acil kliniklerde de yapılmaktadır.

  Üniteye gelen hastaya sekreterlikten sevk girişi yaptırılıp, işlem hakkında hastaya bilgi verilip, gerekli olan hasta onam formları doldurtulur. Her hasta için farklı olmak üzere, işlemde kullanılacak damar yolu, kateter, fistül vb. girişler kontrol edilip, hangi yöntemin uygulanacağına karar verilir. Kullanılacak giriş ve dönüş hatlarının açıklığı kontrol edilir.                                                                            

  Hastaya kullanılacak Eritrosit Süspansiyonu, TDP, Trombosit Süspansiyonu, Human Albümin gibi kan ve ürünleri hasta adına Kan Bankasından veya Eczaneden temin edilir. Hastanın işlem öncesi rutin kanları alınır, premedikasyonu yapılır ve işleme hazır hale getirilir. Hastaya yapılacak işleme uygun olan cihaz da hazırlanılır. Hasta yapılacak işleme göre monitörize edilip, işlem öncesi vital bulguları alınıp kaydedilir.

  Cihaz ve hasta hazır olunca işlem başlanır ve işlem süresince hasta sürekli takip edilir. İşlem bittiğinde hastadan işlem sonrası kanları alınıp işlem sonlandırılır. Hasta cihazdan ve monitörden ayırılıp işlem sonrası kayıtları yapılır.

    Hastanın bir sonraki işlemi için randevu verilip hasta gönderilir.