Ruh Sağlığı Destek ve Koruma Birimi

  Psikiyatri polikliniğine başvuran  veya rutin kontrole gelen hastalar muayeneleri yapıldıktan sonra tanıları hakkındaki bilgi eksikliğinin giderilmesi amacıyla doktorları tarafından Ruh Sağlığı Destek ve Koruma Birimi’ne yönlendirilmektedirler.

  Ruh Sağlığı Destek ve Koruma Birimi 2 kısımdan oluşmaktadır. Giriş kısmında gelen hastalar karşılanmakta ve bireysel eğitimleri verilmektedir. Diğer kısımda ise grup içi eğitimler verilmekte ve dersler işlenmektedir. Grup eğitimleri birimde bulunan eğitim hemşiresi tarafından hastaların ve birimin uygun olduğu zamanlarda organize edilmektedir. Grup eğitimleri sayesinde hastaların birbirleriyle ve sağlık ekibiyle iletişimlerinin güçlenmesi sağlanmaktadır.

  Psikiyatri  Birimi,  rutini sağlamak amaçlı hastalık eğitimlerini haftanın belirli günlerine paylaştırmaktadır. Bu şekilde Pazartesi günleri bipolar bozukluk(İUB), Salı günleri psikoz, Çarşamba günleri anksiyete bozuklukları ve Cuma günleri madde bağımlılığı tanıları hakkında hastalara bireysel eğitimler verilmektedir.

  Birimde genel olarak yaygın anksiyete bozukluğu, depresyon, iki uçlu bozukluk ve obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, kişilik bozuklıkları, konversiyon bozukluğu gibi tanıları hakkında  bireysel eğitimler verilmektedir. İki uçlu bozukluk, şizofreni ve madde bağımlılığı konuları hakkında da grup eğitimleri yapılmaktadır. Ayrıca birimde depo enjeksiyonların (risperdal consta, xeplion, clopixol) takibi ve uygulanması da yapılmaktadır.

  Gerek birimde gerekse yatan hastalara verilen bu eğitimler; hastalığın tıbbi özeti, baş etme yöntemleri, tedaviye uyumun önemi ve süreci, hastanın sorularının cevaplanması, bilgi eksikliğinin giderilmesi gibi konuları kapsamakta ve ‘psikoeğitim’ başlığı altında yapılmaktadır.