Koroner Yoğun Bakım

 

 Koroner Yoğun Bakım Ünitesi; genellikle birden ortaya çıkan ve herhangi bir tedavi işlem yapılmazsa hastanın yaşamını yitirmesine yol açacak kritik kalp hastalarının yakından izlendiği, mortalite ve morbidite oranları yüksek olan bir birimdir.

   Koroner Yoğun Bakım Ünitesi 9 yatakla hizmet vermektedir. Yoğun bakıma kabul edilen hastaların büyük çoğunluğunu başta akut koroner sendromlar olmak üzere hemodinamik bozukluklar, aritmi, akut solunum yetmezliği, kalp yetmezliği, kalp kapak bozuklukları, perikardiyosentez, perkütan koroner, vasküler girişim yapılan yüksek riskli hastalar oluşturur.

   Yoğun bakım ünitesinde 9 adet hastabaşı monitör,

                                          2 adet telemetri (merkezi monitör),

                                          2 adet defibrilatör,

                                          2 adet EKG (Elektrokardiyografi) cihazı,

                                          1 adet EKO cihazı  (Ekokardiyografi ),

                                          2 adet geçici pace-maker (kalp pili) cihazı mevcuttur.

   Sirkülasyonun oldukça fazla olduğu bölümde, günde ortalama 20 hasta takip edildiği olmaktadır.

   Klinikte 9 hemşire, 8 personeli ile hizmet verilmektedir. Koroner hemşirelerinin EKG çekme-yorumlama ile monitör izleme konusunda bilgili olmalarının riskli kalp problemlerinin saptanması, hastaya yapılacak girişimler ile ilgili karar verilmesi ve uygulanmasında hayati önemi vardır.

   Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde; invaziv ve non-invaziv bütün işlemler; katater takılması, pace maker (kalp pili)takılması, EKO(ekokardiyografi),KAG(koroner anjiografi-kalp damarlarının görüntülenmesi işlemi), PTCA ( perkütan koroner girişim-balon veya stentle damarı açma işlemi), EPS(elektro fizyolojik çalışma-çarpıntıya neden olan yerin yakılma işlemi), TEE (yemek borusundan kalbin görüntülenmesi), valvüoplasti (kalp darlığının balonla açılması işlemi), perikardiyosentez (kalp boşluklarına biriken sıvının boşaltılması işlemi), ASD-VSD (kalpteki doğumsal olan defektin kapatılması işlemi),CTO (Kronik Total Oklüzyon-kalp damarlarının özel kataterlerle açılması işlemi), sonrasında takip tedavileri yapılıp, kanama takipleri, kontrolleri ve ihtiyaçlarında yardımcı olunuyor.

   Yatan hasta grubunda özellikle Akut Myokard İnfarktüsü (kalp krizi) ile gelmiş ise takip tedavisi son derece titizlikle ve dikkatle yürütülüyor; ritm takibi, genel durum takibi, hemodinaminin gözlenmesi vb. 

    Ventilatöre (solunum cihazı) bağlı hastaların bakımları ihtiyaçlarına uygun sıklıkta ve rutin aralarla yapılıyor; genel vücut temizliği, pozisyon verme, egzersiz yaptırma, aspirasyon, ağız-göz bakımı, yüz hijyeninin sağlanması ve psikolojik destek hizmetleri verilmektedir.

   Bu hastaların yanı sıra ritim bozukluğu olan (yeni Atrial Fibrilasyon vb)  hastalar yoğun bakıma alınıp, sedatize edilerek kardiyoversiyon (şok) işlemi yapılıp, normal ritmine (sinüs) döndürülmeye çalışılıyor. Bu işlem sonrasında hastalar uyanıncaya kadar yoğun bakımda takip ediliyor.

    Koroner Yoğun Bakım Ünitesi olarak; değerli hocalarımız ve asistanlarımız, özveri ile çalışan hemşirelerimiz ve çalışkan personellerimiz ile

   KALBİN  RİTMİNİ  TUTMAYA, İNSANLARIN HAYATA TUTUNMALARINA yardımcı olmaya çalışıyorlar………