Organ Nakil Servisi

   

   Gaziantep Üniversitesi'nde organ nakli 2009 yılında başlamıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk Organ Nakli Merkezi, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı bir merkezdir. Merkezin amacı; Gaziantep Üniversitesi'nin ilgili bölüm, anabilim dalları ve ünitelerinin işbirliği ile her türlü organ nakli uygulamasını çağdaş düzeyde gerçekleştirmek, organ nakli konularındaki yeni gelişmeleri ülkemize aktarmak, temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, bu alanda yeni teknikler geliştirmek, organ sağlamak ve toplumun her kesiminin organ nakli konusunda bilinçlenmesine yönelik çalışmalarda bulunmaktır.

   Organ Nakli Kliniğinde 16 çift yataklı, 5 tek yataklı hasta odası, bir 4 yataklı yoğun bakım ünitesi, toplantı odası, poliklinik odası, hemşire odası, sorumlu hemşire odası, iki malzeme deposu bulunmaktadır. Klinikte bulunan tüm odalarda lavabo, duş, mini dolap, televizyon, iki kişilik kanepe, elbise dolabı, merkezi ısıtma ve soğutma sistemi, hemşire çağrı zili bulunmaktadır. Yoğun bakım, hasta odalarındaki donanımlara sahiptir ayrıca mekân olarak dördüncü katta olması ve direk gün ışığını görmesi hastanın oryantasyonunu sağlamakta önemlidir.

   Serviste iki, yoğun bakımda iki olmak üzere toplam dört adet Patojen İyonizatör mevcuttur ki, bu havada bulunan virüs, mantar, küf ve sporları imha eder aynı zamanda havayı partiküllerden temizler. Merkezde, hastaları enfeksiyonlardan korumak amacıyla refakatçi ve ziyaretçi kabul edilmemektedir. Avrupa’nın birçok ülkesindeki gibi hasta yalnız teslim alınıp; kliniğe oryantasyonu, kişisel bakımları, tedavisi, emosyonel desteği hemşireler tarafından karşılanmaktadır. Hasta taburcu edilmeden önce nakil sonrası hayatı ile ilgili (ilaç, beslenme, cinsel yaşam, sosyal aktive vb.) eğitimleri organ nakli hemşireleri tarafından verilmektedir. Hasta taburcu olduktan sonra nakil sonrası yeni yaşantısına uyumu poliklinik hemşiresi tarafından düzenli olarak takip edilmektedir.

   Organ Nakli merkezi kurulduktan sonra Gaziantep’ten, çevre illerden ve yurtdışından gelen birçok hastaya organ nakli ile ikinci hayatlarının kapısı aralanmıştır. Merkezde 8 hemşire, 6 personel, 1 poliklinik hemşiresi, 1 koordinatör görev almaktadır. Tüm ekibin özverili ve profesyonel çalışmalarından dolayı bu zamana kadar yapılan tüm nakillerde (karaciğer, böbrek) yaklaşık %98 başarı sağlanmıştır.